U prethodnoj školskoj godini volonteri  „Budi muško kluba Gradiška“ , vršnjački edukatori, prenosili su svoje znanje dalje, i  to u 5 odjeljenja prvih i drugih razreda.  Razgovarali su o rodu, polu, moći u odnosima, etiketiranju, nasilju, itd.  Ove školske godine nastavljamo rad sa istim učenicima (njih 127), ali su u pitanju nove teme koje obrađujemo: shvatanje ciklusa nasilja, šta radim kada sam ljut, od nasilja do poštovanja u intimnim vezama, zdravlje, seksualno prenosive infekcije (SPI) i HiV/AIDS…

Potrebni su nam mladi ljudi, vršnjački edukatori, koji žele da steknu osnovne vještine facilitacije, vođenja edukativnih treninga.  U toku mjeseca novembra možete očekivati mlade youth leadere iz Banja Luke koji će voditi trening samo za vas i pomoći vam da naučite kako raditi sa grupom. Prijave su otvorene i za one koji su već vodili radionice ovog tipa kako bi unaprijedili svoje vještine.

 

Šta je to vršnjačka edukacija?

Vršnjačka edukacija je pojam kojim označavamo oblik edukacije, kojim obučeni i edukovani pojedinci preduzimaju neformalne i organizovane akcije kako bi svojim vršnjacima preneli određeno znanje, objasnili pojmove ili promenili neku vrstu ponašanja. Kada kažemo “vršnjaci” mislimo na grupu pojedinaca, sličnih godina, ali i sličnih interesovanja, navika i sklonosti. Naši vršnjaci idu sa nama u školu, zajedno treniramo fudbal, i srećemo ih na mestima gde mi izlazimo. Vršnjaci se međusobno dobro poznaju – znamo šta oni žele, kako razmišljaju, i šta možemo očekivati od njih. Između vršnjaka se razvija bliskost, prijateljstva, i gradimo osećaj pripadnosti. Baš zbog ove činjenice vršnjačka edukacija predstavlja poseban vid učenja koji je jako uspješan.

 

Šta je Budi muško klub?

Budi muško klubove čine mladići i djevojke koji kroz različite kreativne javne akcije pod okriljem “Budi muško” kampanje daju ovoj frazi jedno potpuno novo značenje, pa tako promovišu poruke poput “Budi muško – ne budi nasilnik”, “Budi muško – mijenjaj pravila”, “Budi muško – kupi kondom ponosno”, “Budi muško – bildaj mozak”, “Budi muško – zaljubi se” i sl.

Program „Budi muško kluba-Gradiška“ se sastoji od dviju cjelina: edukativnog dijela i kampanje. U okviru edukativnog dijela provode se interaktivne radionice s mladićima i djevojama na teme rodne ravnopravnosti, zdravih stilova života i prevencije nasilja. Kampanja “Budi muško” ima cilj preispitati stereotipe muškosti i promovisati muškarca koji poštuje različitosti i protivi se nasilju.


Zašto biti vršnjački edukator  BMK-a?


                Ako  vjeruješ da muškarci  i žene treba da budu ravnopravni, da se brinu o svom zdravlju, poštuju prava svih građana, žive životnom bez nasilja… Ako misliš da je pravi muškarac onaj koji je pristojan i džentlemen, a ne nasilnik, tebe tražimo! U periodu kada su srednjoškolci pod velikim društvenim i vršnjačkim uticajem, ti možeš uticati na njihova ponašanja i mišljenja. Pridruži nam se!

 

Neformalno obrazovanje
January 10, 2019

Malo smo talasali u proteklom periodu!

Kakvi su talasi u pitanju? Najprije oni kreativni, jer je novembar iznenadio svojim toplim veremenom,…
Read More
Neformalno obrazovanje
July 25, 2018

Rezultati istraživanja fokus grupe o primjeni modela Porodične grupne konferencije

In Fondacija je u toku mjeseca maja od partnerskih organizacija zamolila prikupljanje materijala o primjerima…
Read More
Neformalno obrazovanje
June 4, 2018

Why you should consider learning foreign languages

As you are reading this article you already know at least one foreign language. The…
Read More

office@nvomost.org

Tel/fax: +387 (0)51 816 401


Spomen park slobode, 78400 Gradiška, RS, Bosna i hercegovina

Sva prava zadržana. Udruženje Most.