Međunarodni dan porodice obilježava se svake godine 15. maja u cijelom svijetu. Generalna skupština UN-a je 20.9. 1993. donijela rezoluciju kojom se utvrđuje ovaj dan kao Međunarodni dan porodice. Cilj obilježavanja ovog dana je da se podigne svijest o važnosti porodice, te podstakne javnost na pružanje podrške porodicama koje su suočene sa problemima u ekonomskom, društvenom i kulturnom smislu.
Povodom Međunarodnog dana porodice gosti na Radio Gradišci 11.05. u emisiji „Tribina slušalaca“ bile su Stojanka Petrić ispred Centra za Socijalni rad Gradiška i Daliborka Ignjatić ispred Udruženja građana Most. Stojanka je istakla da u nizu faktora koji utiču na razvoj djeteta i formiranje ličnosti čovjeka, porodica je jedna od najvažnijih. Adekvatni materijalni, stambeni, porodični i drugi uslovi u porodici su pretpostavka ravnomjernog i cjelovitog psihofizičkog i emocionalog razvoja djeteta. Prema statistikama u Republici Srpskoj svaki 4-5 sklopljeni brak se razvede. Kada je riječ o Gradišci, najčešći uzrok razvoda je alkoholizam. Ranije su žene bile te koje su češće podnosile zahtjev za razvod braka, ali u poslednje vrijeme evidentan je porast broja zahtjeva muškaraca.
Građanima Gradiške promovisan je novi vid usluge i saradnje između Centra za Socijalni rad i Udruženja građana Most, a riječ je o Porodičnoj grupnoj konferenciji (PGK). Ključni aspekt usluge PGK je angažovanje nezavisnih koordinatora koji na neutralan način vode procese porodične grupne konferencije i omogućavaju porodici u krizi da u podržavajućem okruženju donese PLAN, baziran na odlukama koje su zasnovane na relevatnim informacijama centralnog pitanja.
„Ništa značajnije ne može otac učiniti za svoju djecu, nego to da voli njihovu majku“. Žan Žak Ruso

Neformalno obrazovanje
January 10, 2019

Malo smo talasali u proteklom periodu!

Kakvi su talasi u pitanju? Najprije oni kreativni, jer je novembar iznenadio svojim toplim veremenom,…
Read More
Neformalno obrazovanje
July 25, 2018

Rezultati istraživanja fokus grupe o primjeni modela Porodične grupne konferencije

In Fondacija je u toku mjeseca maja od partnerskih organizacija zamolila prikupljanje materijala o primjerima…
Read More
Neformalno obrazovanje
June 4, 2018

Why you should consider learning foreign languages

As you are reading this article you already know at least one foreign language. The…
Read More

office@nvomost.org

Tel/fax: +387 (0)51 816 401


Spomen park slobode, 78400 Gradiška, RS, Bosna i hercegovina

Sva prava zadržana. Udruženje Most.