was successfully added to your cart.

Održane Zoomionice o zaštiti životne sredine, emocionalnoj pismenosti, ilustrativnoj tipografiji i baštovanstvu

U proteklih nešto više od dva mjeseca organizovali smo Zoomionice pod nazivima: Emocionalna pismenost, Ekološka svijest i zaštita životne sredine, Ilustrativna tipografija i Baštovanstvo.

Zoomionice su vodili sjajni Snežana Jondža, Saša Risojević, Majda Ibraković, Aleksandar Saša Škorić i Marko Karan. Tok Zoomionica ste mogli pratiti na našim sedmičnim Facebook i Instagram objavama. Učesnici/ce su imali/e priliku da se upoznaju sa osnovama baštovanstva i tipografije, povećaju svoju svijest o zaštiti životne sredine kao i da poboljšaju svoju emocionalnu pismenost. Kroz razne praktične primjere, predavači/ce su nastojali da na najbolji mogući način prenesu svoja znanja i iskustva na učesnike/ce te da ih više zainteresuju za teme o kojima su im pričali.

U okviru Baštovanstva učesnici/e su mogli/e da se upoznaju sa pojmom rasada, sistemom bankova i pripremom zemljišta, šta je to plodored, kako treba da izgleda bio bašta, kako uraditi testiranje zemljišta, šta je to zelenišno đubrenje, rasađivanje i sjetva, koje su to stare sorte sjemena, koji su sistemi navodnjavanja, kako se kontrolišu korovi, koji je najbolji način da se zaštiti bilje, kako i kada obaviti berbu.

Kroz Ekološku svijest i zaštitu životne sredine, Majda je pričala o ekološkom aktivizmu, šta je to životna sredina, prošla je kroz module vazduha, vode i zemlje, objasnila kako dolazi do zagađenja i narušavanja istih, koje su to akcije koje možemo preduzeti kako bismo to spriječili ili smanjili, pojasnila šta je to Zero-waste koncept.

Snežana i Saša su kroz Emocionalnu pismenost upoznali učesnike/ce sa KER modelom, koje su to greške u mišljenju i emocije ljutnje, tuge i straha, šta su to ljubav i zaljubljenost, povratne informacije i mentalno zdravlje, kako odbiti poruke koje ne želimo, da li je dobro da osjećamo samoljubav i upućujemo samopohvale, šta su to sreća, zadovoljstvo i zahvalnost, obrađivane su pohvale i kritike koje upućujemo drugim ljudima.

Na Ilustrativnoj tipografiji Saša je pojasnio šta je to tipografija, koje su razlike između typeface-a i fonta, šta je kolor bloking, uloga linije u umjetnosti i dizajnu, šta je tekstura u tipografiji i razlike teksture, šta je kolaž tehnika, šta je gridovanje i prelom publikacija, pojam minimalizma kako u industrijskom tako i u grafičkom dizajnu i u tipografiji, kao i djela svjetski poznatih dizajnera i ilustratora. O uspješnosti ovih radionica govori i činjenica da su učesnici/ce kroz evaluaciju rada imali samo riječi hvale kako za predavače/ice tako i za znanja koja su im prenesena.

#USAID #USAIDBIH #IOMBIH

@USAID Bosnia and Herzegovina @IOM Bosnia and Herzegovina

 

office@nvomost.org

Tel/fax: +387 (0)51 816 401


Spomen park slobode, 78400 Gradiška, RS, Bosna i hercegovina

Sva prava zadržana. Udruženje Most.