In Fondacija je u toku mjeseca maja od partnerskih organizacija zamolila prikupljanje materijala o primjerima dobre prakse i standardizaciji modela u školskom okruženju-primjenjivost modela, iskustva, naučene lekcije, dosadašnja zapažanja, potreba za određenim modifikacijama. Sa ovom idejom, Udruženje Most je u toku mjeseca juna 2018. uradilo istraživanje vezano za primjenu modela PGK u školskom okruženju.

U ovom istraživanju učestvovala su tri aktera PGK, a to su: školsko osoblje iz dvije osnovne škole koje su inicirale PGK, roditelji i djeca za koje se PGK održala. Pitanja ovog istraživanja, odnosila su se na iskustva roditelja, djece i školskog osoblja o njihovom iskustvu vezano za PGK, preporukama, prednostima i nedostacima PGK.

Školsko osoblje je mišljenja da teme koje se mogu riješiti na nivou škole su:

-školski neuspjeh, period adaptacije, vršnjačko nasilje, problem sa pažnjom i koncentracijom, problem interpersonalne komunikacije sa nastavnicama, problem komunikacije sa vršnjacima.

Roditelji su mišljenja da im je PGK mnogo pomogla u rješavanju problema koji su imali navodeći značaj zajedničkog okupljanja, te podršku koju su imali od strane porodice i prijatelja. „Značaj je zaista veliki jer je pomogao mom djetetu a i meni kao roditelju da što bolje i kvalitetnije riješimo problem u kojem smo se našli. Narasli smo i izrasli u jednu čvrstu i pozitivnu  zajednicu“.

Ukoliko govorimo o djeci i njihovom mišljenju, djeca su se za vrijeme PGK osjećala prijatno i opušteno. Tokom sastanka najviše su im se dopale teme o kojim su razgovarali, zatim piće i hrana, kao i mogućnost da o svemu mogu razgovarati bez ustručavanja i nelagode (miran i opušten razgovor).

Prednosti PGKNedostaci PGK
Formiranje i praćenje plana.Kvalitetnije informacije o samom modelu.
Zajedničko okupljanje bitnih osoba u dječijem životu.Kvalitetnije informacije o privatnom vremenu, nije nam bilo najjasnije koje su naše dužnosti i obaveze u tom periodu.
Dijete je u centru dešavanja.Predrasude kako svi problemi trebaju ostati u okviru porodice.
Blagovremeno uključivanje stručnih lica raznih profesija kao i osoba bliskih djetetu.Nepostojanje zakonske regulative.

 

Preporuke se odnose u količini informacija koju učesnici dobijaju i provedenom vremenu od okupljanja. Smatraju da bi se češće trebali okupljati zajedno, a posebno ako je više institucija uključeno u realizaciju plana.Jedna od preporuka odnosi se i na činjenicu da se PGK uvrsti u zakonske okvire kao obavezan oblik pomoći djeci i porodici.

Neformalno obrazovanje
January 10, 2019

Malo smo talasali u proteklom periodu!

Kakvi su talasi u pitanju? Najprije oni kreativni, jer je novembar iznenadio svojim toplim veremenom,…
Read More
Neformalno obrazovanje
July 25, 2018

Rezultati istraživanja fokus grupe o primjeni modela Porodične grupne konferencije

In Fondacija je u toku mjeseca maja od partnerskih organizacija zamolila prikupljanje materijala o primjerima…
Read More
Neformalno obrazovanje
June 4, 2018

Why you should consider learning foreign languages

As you are reading this article you already know at least one foreign language. The…
Read More

office@nvomost.org

Tel/fax: +387 (0)51 816 401


Spomen park slobode, 78400 Gradiška, RS, Bosna i hercegovina

Sva prava zadržana. Udruženje Most.