Kroz naš Dnevni centar Gnijezdo svakodnevno proleti mnogo naših malih ptića. Vole da dolaze u Gnijezdo, jer kako kažu lijepo im je ovdje jer uvijek nauče nešto novo, nešto što od naših ptića polako ali sigurno pravi velike i odgovorne ptičice.
Bitno je da naglasimo da se aktivnosti u Gnijezdu planiraju na sedmičnom nivou i da svaka aktivnost ima svoj cilj kojim se kod djece treba da razvije određena spoznaja o datoj temi ili da se savlada određena vještina.
Željeli bismo da sam Vama dijelimo svoje sedmične aktivnosti kako bi i vi mogli biti dio našeg centra i vidjeti kako i šta mi to radimo u Gnijezdu.
Protekle sedmice smo se bavili uopšteno osnaživanjem dječijeg stava prema školi, radili smo edukativnu radionicu „koliko je sati?“, zatim smo imali kampanju „Živimo Vrijednosti“ sa temom zdravlje i naravno druženje sa našim dobro poznatim  Zdravkom Drenom.  U Gnijezdu djeca provode dosta vremena pa tako nakon glavnih aktivnosti baziramo se na školski uspjeh djece. U dogovoru sa djecom odredili smo dane srijedu i petak za instruktivnu nastavu. Tada djeca zajedno sa volonterima vježbaju predmete iz kojih je snižen školski uspjeh,a to su uglavnom matematika, srpski, engleski, fizika.
Kroz navedenu aktivnost „koliko je sati?“ , djeca koja znaju koristiti sat su učila djecu koja ne znaju. Poslije aktivnosti imali smo jasan rezultat aktivnosti, gdje je sedmero djece naučilo gledati na sat.
Aktivnost kojom osnažujemo stav i emocije djece podrazumijevala je razgovor sa djecom o tome kako se osjećaju kada dobiju negativnu ocjenu u školi, a kako kada dobiju pet, kako reaguju kada njihov drug dobije jedan. Pričali smo o načinu učenja i cilju ocjenjivanja. A onda smo iskoristili priliku da djeca medjusobno jedni druge ocjene uz komentar zašto su odabrali baš tu ocjenu za svog drugara. Sve su bile petice i to iz drugarstva… J
Iz medicinskog kutka našeg Gnijezda dolazi nam naš drugar Zdravko Dren koji nam uvijek pošalje pismo sa novim pitanjima koja njega zanimaju. Ovaj put je želio da sazna nešto više o tome kakav je život male bebe. Djeca su naučila o životu male bebe kroz prezentaciju a zatim su Zdravku poslali pisma sa odgovorima koliko bebe budu u stomaku, kako se razvijaju, kada im zubići rastu i slično.
Sedmicu smo završili sa našom poznatom kampanjom „Živimo Vrijednosti“ koju radimo u saradnji sa OŠ „Kozarska djecom“. Ptići iz Gnijezda su zajedno sa našim gostujućim ptićima učili šta je to zdravlje (u pogledu mentalne higijene i fizičkog zdravlja), zašto je to velika životna vrijednost i kako ga očuvati.  Tako smo završili našu sedmicu u Gnijezdu i nestrpljivo čekamo sledeću sa novim aktivnostima kroz koje naši ptići treba da nauče da lete.

Neformalno obrazovanje
January 10, 2019

Malo smo talasali u proteklom periodu!

Kakvi su talasi u pitanju? Najprije oni kreativni, jer je novembar iznenadio svojim toplim veremenom,…
Read More
Neformalno obrazovanje
July 25, 2018

Rezultati istraživanja fokus grupe o primjeni modela Porodične grupne konferencije

In Fondacija je u toku mjeseca maja od partnerskih organizacija zamolila prikupljanje materijala o primjerima…
Read More
Neformalno obrazovanje
June 4, 2018

Why you should consider learning foreign languages

As you are reading this article you already know at least one foreign language. The…
Read More

office@nvomost.org

Tel/fax: +387 (0)51 816 401


Spomen park slobode, 78400 Gradiška, RS, Bosna i hercegovina

Sva prava zadržana. Udruženje Most.