Udruženje građana Most je uz poršku IN Fondacije krenulo u realizaciju novog projekta koji nosi naziv Porodične grupne konferencije. Riječ je o modelu koji se primjenjuje u radu sa djecom i porodicama u specifičnim životnim ili kriznim situacijama ili u ugrožavajućim okolnostima.
U pitanju je usluga za podršku porodicama koja se razvija i pruža uz partnerstvo sa lokalnim Centrom za socijalni rad Gradiška. U skladu sa ovom uslugom organizovan je trodnevni trening za sedam nezavisnih koordinatora, dvoje predstavnika Centra za Socijalni rad Gradiška (inicijatore) i koordinatora projekta. Trening je održan u hotelu Prijedor u Prijedoru u periodu od 26.4. do 28.4. Ovim treningom ovuhvaćeni su Tuzla, Bihać i Gradiška, a kada je riječ o razvoju ovog modela u BiH ovu uslugu koriste porodice iz Banja Luke, Mostara, Zenice i Bijeljine. Na ovom treningu učesnici su u sklopu teorijskog dijela stekli osnovna znanja na koji način primjeniti ovu uslugu, te su prošli kroz faze Porodične grupne konferencije. Teorijski dio bio je potkrijepljen konkrenim praktičnim primjerima, a riječ je o ostvarivanju kontakta između inicijatora i nezavisnih koodinatora, vrijeme uključivanja inicijatora kao i njihove obaveze i zadaci tokom PGK, organizovanje velike zajedničke konferencije. Zadnji dan treninga bio je posvećen procjeni zadovoljstva korisnika pruženom uslugom, praćenje primjene porodičnog plana kao i follow up evaluacija nakon 2 mjeseca.
Svi učesnici su imali priliku da vide kako ovaj model izgleda u praksi i sigurno su prepoznali njegov značaj u prevenciji određenih problema u svojim lokalnim zajednicama.

Neformalno obrazovanje
January 10, 2019

Malo smo talasali u proteklom periodu!

Kakvi su talasi u pitanju? Najprije oni kreativni, jer je novembar iznenadio svojim toplim veremenom,…
Read More
Neformalno obrazovanje
July 25, 2018

Rezultati istraživanja fokus grupe o primjeni modela Porodične grupne konferencije

In Fondacija je u toku mjeseca maja od partnerskih organizacija zamolila prikupljanje materijala o primjerima…
Read More
Neformalno obrazovanje
June 4, 2018

Why you should consider learning foreign languages

As you are reading this article you already know at least one foreign language. The…
Read More

office@nvomost.org

Tel/fax: +387 (0)51 816 401


Spomen park slobode, 78400 Gradiška, RS, Bosna i hercegovina

Sva prava zadržana. Udruženje Most.