Skip to main content

Kao većina ljudi, nakon završetka fakulteta, prijavila sam se na Zavod za zapošljavanje u nadi da ću što prije pronaći posao. Medjutim, to se nije desilo tako brzo kao što sam očekivala.

Diplomirala sam na fakultetu društvenih nauka, smjer profesor srpskog i italijanskog jezika i književnosti. Ovaj poziv sam odabrala prvenstveno zbog toga što volim rad sa ljudima, a naročito sa djecom. U toku školovanja sam stekla ogromno znanje koje bih voljela da prenesem na druge ljude, ali nažalost nisam mogla da pronadjem posao u svojoj struci. Jedina mogućnost koja mi se pružila jeste odrađivanje pripravničkog staža, odnosno volontiranje. Naime, volontirala sam u jednoj osnovnoj školi,ovdje u Gradišci, kao profesor srpskog jezika. Radom sa djecom, pripremanjem i održavanjem časova sam poboljšala svoja znanja i vještine te tako stekla i dodatno samopouzdanje. Praksa u skoli stranih jezika „Marco Polo“ za vrijeme studiranja i volontiranje u školi su mi bili odlicna prilika da se usavršim u svojoj struci. To je bilo samo jedno lijepo i poučno iskustvo koje je brzo završilo, a ja sam i dalje bez stalnog posla. Nekog dugotrajnog riješenja nije bilo. Iako je sve izgledalo malo pesimistično, iznenada mi se otvorila mogućnost da zaradim neki novac za sebe. Sve je počelo jednim pozivom od strane Kluba za zapošljavanje. Odmah da razjasnim: nije se radilo o dobijanju posla nego o obuci koja bi nam pomogla da lakše dobijemo posao i da se bolje snalazimo prilikom razgovora za posao. Prilikom te obuke saznala sam za mogućnost stažiranja u udruženju građana „Most“ kao predavač italijanskog jezika. U početku sam se dvoumila da li da odem na razgovor za taj posao jer do sada nisam imala iskustva u radu sa takvim institucijama. Ne znajući sta me tamo čeka, ipak sam odlučila da odem na taj razgovor jer nisam imala šta da izgubim. Očekivala sam nekog strogog i zahtjevnog direktora, ali na moje iznenađenje dočekali su me mladi i nasmijani ljudi puni optimizma i vedrine. Intervijuisali su me, objasnili moje buduće zadatke i obaveze.  I tako je počela moja „avantura“ u udruženju kao predavač italijanskog jezika. Za sve nejasnoće i sve sto mi je potrebno za moj rad sam se mogla obratiti zaposlenima u udruženju. Uvijek su na raspolaganju i nije im teško odvojiti vrijeme da mi nešto pomognu ili objasne. Za razliku od škole, ovdje je atmosfera malo drugačija.  Radim sa divnim ljudima različite starosne strukture. Moram priznati da je jako zanimljivo raditi sa takvom grupom ljudi. Svaki dan je sve interesantnije, nema neke velike stogoće i atmosfera je baš prijateljska.

Rad u ovom udruženju mi je omogućio da upoznam nove ljude, sklopim nova prijateljstva, steknem nova iskustva, te se tako usavršim u profesionalnom i ličnom domenu. Nadam se da ću i poslije stažiranja, koliko mi mogućnosti budu dozvoljavale,  ostati u kontaktu sa ovim divnim  ljudima i ovim udruženjem u kome su svi dobrodošli.

          Nevena

Close Menu

office@nvomost.org

Tel/fax: +387 (0)51 816 401


Spomen park slobode, 78400 Gradiška, RS, Bosna i hercegovina

Sva prava zadržana. Udruženje Most.