Skip to main content

Udruženje Most je početkom septembra 2019. godine poslalo 5 volontera da učestvuju u Erasmus­+ kulturalnoj razmjeni Cultu(ru)ral challenge koju je organizovao LAG Vallis Colapis iz Ozlja, Hrvatska. Učesnica Maja Tešić dijeli svoje iskustvo druženja, učenja i prevazilaženja prepreka i opisuje pravo značenje kulturalnih razmjena.

Cultu(ru)ral challenge – o čemu se radi?

Zajedno sa svojim timom iz Bosne i Hercegovine našla sam se sa još tri tima iz Hrvatske, Bugarske i Armenije, u malom gradu Ozlju u blizini Karlovca, u Hrvatskoj, gdje smo proveli nepunih osam dana. Program se sastojao iz niza aktivnosti i radionica, obilaska grada uz pratnju hrvatskog tima kao i samostalno osmišljenih aktivnosti. Razgovarali smo o temama prihvatanja stranaca i imigranata u društvo i vlastitim iskustvima prilikom susreta sa stranom okolinom. Uživali smo u obilasku Staroga grada i pogledu na rijeku Kupu sa zidina dvorca. Cilj programa je bio da u ruralnoj sredini upoznamo jedni druge, razvijemo razumijevanje jedni prema drugima i unaprijedimo sebe i svoje shvatanje vlastite kulture i naslijeđa. Ipak mislim da smo za manje od osam dana učinili mnogo više, time što smo razvili istinsku ljubav prema predstavljenim državama i izgradili prave prijateljske veze.

Timski rad

Uz pomoć grupe iz Hrvatske, koji su nas vodili kroz razne aktivnosti, barijere su se veoma brzo srušile i svi smo ubrzo postali jedan tim. Iznenadilo me kako sam se brzo povezala sa drugim učesnicima u tako opuštenoj atmosferi, i koliko sam samo naučila kroz samu interakciju, razgovor i posmatranje. Dok smo radili zajedno i s osmijehom, niti jedan zadatak nije bio nemoguć. To je u meni pobudilo svijest o sebi i drugima, te da se mnogi problemi mogu prevazići uz talente drugih, ako ih naučimo prepoznati.

Interkulturalne večeri

Tokom sedmice je tim iz svake države dobio priliku da održi svoje interkulturalno veče i predstavi svoje naslijeđe. Prezentacije su bile koncipirane slično, ali je svaka ostala prepoznatljiva po nečemu, Hrvatska po nošnjama i autentičnom vezu, Bugarska po video prezentaciji i odličnom siru, Bosna i Hercegovina po domaćoj kafi i lokumu i Armenija po muzici, plesu i nezaboravnoj atmosferi. Ali kao po pravilu, svako veče se iz obične prezentacije brzo pretvorilo u još jedno druženje gdje smo neformalno uživali u autentičnim poslasticama, zajedničkom plesu i igrama.

Maraton

Pored radionica i razmjene iskustava, imali smo priliku da uradimo mnogo više: da budemo volonteri na maratonu ili da sami učestvujemo u jednoj od mnogih kategorija. Run of Heart maraton se održao u obližnjem selu zvanom Jaškovo, u organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj i on je inkluzivnog karaktera, potičući djecu kao i osobe sa poteškoćama da učestvuju u utrkama. Imala sam priliku da vidim trud koji je zajednica uložila u organizaciju te manifestacije, te veliki broj učesnika i posmatrača koji su tu svake godine. Mi smo kao volonteri dijelili pakete i medalje, pripremali zakusku i osvježenje, fotografisali, sakupljali brojeve i podizali atmosferu. Takođe smo zajednički iščekivali i podržavali učesnike razmjene koji su trčali i predstavljali naša četiri nacionalna tima.

Potpuno povezivanje uz zajednički ples

I prije završetka razmjene, plodovi našeg zajedničkog rada su bili vidljivi kada smo sasvim spontano, nakon dodjele nagrada za maraton, kao grupa izveli zajednički ples uz pjesmu Black Betty. To je bio rezultat niza druženja tokom pauza i nakon ručka. Kroz čitav program smo bili skoro nerazdvojni, izvan radionica se nismo povlačili u naše nacionalne grupe ili u sobe, nego smo zajedno sušali muziku i plesali. Tako smo spontano, jedan po jedan, naučili mnoge popularne koreografije koje je armenski tim znao i izvodili ih svaki put u što većoj grupi. I nakon svake završene aktivnosti, kao i plesa, imali smo poseban način aplauza. Ovo pokazuje da smo ovom razmjenom premašili očekivanja i ciljeve, jer smo neprestano radili skupa, izgrađivali naš tim i stvorili mnogo više nego što je program od nas očekivao. To su imali priliku vidjeti i svi oni koji su prisustvovali aktivnostima nakon maratona.

Kulturalne razmjene – zasto su bitne?

Kulturalne razmjene su neko novo i jedinstveno iskustvo. One nam dopuštaju da učimo srcem i potpuno nesvjesno šire naše vidike i poglede na svijet. U nama pobuđuju osjećaj za druge ljude i mogućnost slušanja njihovih kao i vlastitih mišljenja, želja i ambicija. I sada, jedno obično geografsko područje, jedna obična država na karti dobija lice osobe koja tu živi i koju sam upoznala. Pomaže mi da u budućnosti suosjećam s tom nacijom i pažljivije slušam vijesti iz svijeta. Ovakve razmjene u nama razvijaju mogućnost da sa drugima dijelimo ovaj svijet, ovo vrijeme i viziju za bolju budućnost.

Close Menu

office@nvomost.org

Tel/fax: +387 (0)51 816 401


Spomen park slobode, 78400 Gradiška, RS, Bosna i hercegovina

Sva prava zadržana. Udruženje Most.