Skip to main content

U prethodnoj školskoj godini volonteri  „Budi muško kluba Gradiška“ , vršnjački edukatori, prenosili su svoje znanje dalje, i  to u 5 odjeljenja prvih i drugih razreda.  Razgovarali su o rodu, polu, moći u odnosima, etiketiranju, nasilju, itd.  Ove školske godine nastavljamo rad sa istim učenicima (njih 127), ali su u pitanju nove teme koje obrađujemo: shvatanje ciklusa nasilja, šta radim kada sam ljut, od nasilja do poštovanja u intimnim vezama, zdravlje, seksualno prenosive infekcije (SPI) i HiV/AIDS…

Potrebni su nam mladi ljudi, vršnjački edukatori, koji žele da steknu osnovne vještine facilitacije, vođenja edukativnih treninga.  U toku mjeseca novembra možete očekivati mlade youth leadere iz Banja Luke koji će voditi trening samo za vas i pomoći vam da naučite kako raditi sa grupom. Prijave su otvorene i za one koji su već vodili radionice ovog tipa kako bi unaprijedili svoje vještine.

 

Šta je to vršnjačka edukacija?

Vršnjačka edukacija je pojam kojim označavamo oblik edukacije, kojim obučeni i edukovani pojedinci preduzimaju neformalne i organizovane akcije kako bi svojim vršnjacima preneli određeno znanje, objasnili pojmove ili promenili neku vrstu ponašanja. Kada kažemo “vršnjaci” mislimo na grupu pojedinaca, sličnih godina, ali i sličnih interesovanja, navika i sklonosti. Naši vršnjaci idu sa nama u školu, zajedno treniramo fudbal, i srećemo ih na mestima gde mi izlazimo. Vršnjaci se međusobno dobro poznaju – znamo šta oni žele, kako razmišljaju, i šta možemo očekivati od njih. Između vršnjaka se razvija bliskost, prijateljstva, i gradimo osećaj pripadnosti. Baš zbog ove činjenice vršnjačka edukacija predstavlja poseban vid učenja koji je jako uspješan.

 

Šta je Budi muško klub?

Budi muško klubove čine mladići i djevojke koji kroz različite kreativne javne akcije pod okriljem “Budi muško” kampanje daju ovoj frazi jedno potpuno novo značenje, pa tako promovišu poruke poput “Budi muško – ne budi nasilnik”, “Budi muško – mijenjaj pravila”, “Budi muško – kupi kondom ponosno”, “Budi muško – bildaj mozak”, “Budi muško – zaljubi se” i sl.

Program „Budi muško kluba-Gradiška“ se sastoji od dviju cjelina: edukativnog dijela i kampanje. U okviru edukativnog dijela provode se interaktivne radionice s mladićima i djevojama na teme rodne ravnopravnosti, zdravih stilova života i prevencije nasilja. Kampanja “Budi muško” ima cilj preispitati stereotipe muškosti i promovisati muškarca koji poštuje različitosti i protivi se nasilju.


Zašto biti vršnjački edukator  BMK-a?


                Ako  vjeruješ da muškarci  i žene treba da budu ravnopravni, da se brinu o svom zdravlju, poštuju prava svih građana, žive životnom bez nasilja… Ako misliš da je pravi muškarac onaj koji je pristojan i džentlemen, a ne nasilnik, tebe tražimo! U periodu kada su srednjoškolci pod velikim društvenim i vršnjačkim uticajem, ti možeš uticati na njihova ponašanja i mišljenja. Pridruži nam se!

 

Close Menu

office@nvomost.org

Tel/fax: +387 (0)51 816 401


Spomen park slobode, 78400 Gradiška, RS, Bosna i hercegovina

Sva prava zadržana. Udruženje Most.