Skip to main content

Ako ste se ikada zapitali sta rade djeca koju viđate ispred Udruženja Most u Gradišci, zbog čega su tu i ko sve može da im se pridruži, evo odgovora:
Razigrana djeca dolaze u Dnevni centar “Gnijezdo” koji je jedan od projekata koji se trenutno realizuju u Mostu. Namjenjen je svakom djetetu koje želi da se druži sa vršnjacima ali i mlađom i starijom djecom. Tim od četvoro ljudi koji su angažovani na tom projektu svakodnevno radi sa djecom. Aktivnosti se pomno osmišljavaju na mjesečnom nivou, tako da svaka usmjerena aktivnost imao smisao i svoj cilj. Svaki dan ima svoj raspored sa kojim se djeca upoznaju po dolasku, jer je naznačen na vidljivom mjestu. Djeca imaju pravo da učestvuju u izradi plana rada za naredni period i svojim idejama obogaćuju svakodnevne radionice. Takođe imaju priliku postati vršnjački edukatori, pa tako srijedom možete vidjeti nekog od njih kako drži radionicu drugoj djeci. Ukoliko neko treba pomoć oko školskih obaveza tu su za nas naši volonteri koji im nesebično već duži period drže instrukcije iz raznih predmeta. Zajedno posjećujemo svaki kulturni događaj u gradu, na šta su se djeca navikla i čemu se uvijek iskreno obraduju. Djeca su sama osmislila kućna pravila, jer smatraju da svaka kuća mora da poštuje neka pravila. Osim tog ustaljenog redosljeda dešavanja u našem centru vlada prijateljska atmosfera. Sva djeca sa nama postala su dio jedne velike porodice, koja dijeli sretne ali i tužne trenutke. Svako od njih ima priliku i podršku da govori o svojim osjećanjima, što su danas djeca često nenamjerno uskraćena. Osnažujemo ih da prihvate sami sebe i da rade na sebi svaki dan. Otvoreni smo za saradnju i razgovor sa svima, a tako i za prijem novih članova, jer su kod nas svi dobrodošli.
Od početka projekta, tj. od septembra prošle godine svi su porasli, uozbiljili se, naučili mnogo toga, a sa njima smo rasli i mi. Poslije gotovo godinu dana imam samo za reći da sam ponosna što sam dio tima koji čini pozitivne promjene u društvu i društvenoj sredini.
Eto, to mi radimo kada nas vidite da sjedimo u krugu na travi ispred Udruženja. 🙂 <3

Autor: Vladana Gajić

Close Menu

office@nvomost.org

Tel/fax: +387 (0)51 816 401


Spomen park slobode, 78400 Gradiška, RS, Bosna i hercegovina

Sva prava zadržana. Udruženje Most.