Skip to main content

Ovog ljeta aktivno je radio „Budi muško klub-Gradiška“. Pričali smo o rodu i polu, etiketiranju, moći i odnosima, drogama, zdravlju, seksualno prenosivim infekcijama, HiV-u i AIDS-u, nasilju…  Išli smo na kuglanje, gledali 3D filmove u kinu, jeli u restoranima, organizovali karaoke, igrali društvene igre u „Mostu“, bavili se izradom nakita i oblikovanjem gline…

32 mladih ljudi imali su priliku da se upoznaju bolje kroz razne igrice, druženja i diskusije.  Budi muško? Ali odakle tu i djevojke?

BMK okuplja mladiće i djevojke koji misle svojom glavom, koji veruju u sebe i koji se ne plaše da menjaju pravila. Pravila koje je društvo nametnulo i koja su vezana za sva ona očekivanja od muškaraca/žena. Mi želimo da promijenimo ono staro značenje izraza „Budi muško“ zato što on obuhvata razne stavove i ponašanja koji nisu ispravni.

Program BMK se sastoji od dviju cjelina: edukativnog dijela i kampanje. U okviru edukativnog dijela provode se interaktivne radionice s mladićima i djevojama na teme rodne ravnopravnosti, zdravih stilova života i prevencije nasilja. Kampanja “Budi muško” ima cilj preispitati stereotipe muškosti i promovisati muškarca koji poštuje različitosti i protivi se nasilju.

Budi muško klub čine mladići i djevojke, srednjoškolci, koji kroz različite kreativne javne akcije pod okriljem “Budi muško” kampanje daju ovoj frazi jedno potpuno novo značenje, pa tako promovišu poruke poput “Budi muško – ne budi nasilnik”, “Budi muško – mijenjaj pravila”, “Budi muško – kupi kondom ponosno”, “Budi muško – bildaj mozak”, “Budi muško – zaljubi se” i sl.

U radu BMKluba ovog ljeta izrodile su se zanimljive kreativne ideje koje su BMK-ovci predstavili javnosti.  Više informacija možete pronaći na FB stranici Budi muško kluba Gradiška:

https://www.facebook.com/Budi-mu%C5%A1ko-klub-Gradi%C5%A1ka-1831862267039473/timeline/?ref=hl

Close Menu

office@nvomost.org

Tel/fax: +387 (0)51 816 401


Spomen park slobode, 78400 Gradiška, RS, Bosna i hercegovina

Sva prava zadržana. Udruženje Most.