Skip to main content

Ugostili smo polaznike „Kluba za traženje posla“ u „Udruženju Most“ i predstavili im prilike za volontiranje u inostranstvu kroz program EVS-Evropski volonterski servis. Program su predstavili naši volonteri iz Italije koji će u Gradišci provesti 10 mjeseci. Riječ je o jednom drugom programu mobilnosti mladih koji je dostupan samo građanima Evropske unije-Servizio Civile Nazionale. Međutim, jedan od naših volontera imao je već priliku da provede godinu dana u italiji preko Evropskog volonterskog servisa te je mogao učesnicima, osim predstavljanja samog programa i načina prijave, prenijeti i svoje iskustvo. Polaznicima Kluba je ovakva prezentacija pružila nove informacije za volontiranje i napredovanje kako bi bili konkurentniji na tržištu rada.

Evropski volonterski servis je program u kojem učestvuju volonterske organizacije iz cele Evrope. EVS omogućava mladim ljudima (od 17 do 30 godina) da kao volonteri, radeći na nekom projektu, provedu od 2 do 12 meseci u nekoj evropskoj zemlji. Volonterima je obezbeđen smeštaj, hrana, osiguranje, putni troškovi, kurs jezika i džeparac. Sve informacije o aktuelnim EVS projektima možete naći u bazi akreditovanih EVS organizacija.

EVS je dio programa za mlade (Erasmus+ Program) Evropske komisije koji promoviše mobilnost mladih i neformalno učenje kroz međunarodne aktivnosti vezane za razmjene mladih. Cilj je da se omogući neformalno iskustvo i učenje za mlade ljude, ohrabrujući njihovo društveno uključivanje i aktivno učestvovanje, unaprjeđujući njihovu mogućnost za zaposlenje i dajući im mogućnost da pokažu solidarnost sa drugima. Svaki EVS projekat za cilj ima uzajamnu podršku razvoju samog volontera i lokalne zajednice u kojoj volonter radi, čime se stiče uspostavljanje novih prijateljstava i razmjene iskustava. Tema projekta je veoma široka: od zaštite životne sredine, kulturnog naslieđa, umetnosti i kulture, rada sa mladim ili starijim osobama, do sporta ili rada u omladinskim organizacijama.

EVS program pokriva sve stvarne troškove volontera: avionski prevoz (i/ili voz druge klase) do mesta gde se program održava, viza i vakcinacija (ako je potrebno), osiguranje, smeštaj i ishrana i mesečni džeparac.

 

 

Close Menu

office@nvomost.org

Tel/fax: +387 (0)51 816 401


Spomen park slobode, 78400 Gradiška, RS, Bosna i hercegovina

Sva prava zadržana. Udruženje Most.