Skip to main content

Prethodne sedmice naše Gnijezdo bilo je zauzeto razmišljanjem, idejama, planiranjem…Održali smo djeci edukativni  trening-Kako napisati projektni prijedlog? Kako doći od ideje do realizacije, od problema do rješenja? Pet dana vrijedno su radili. Čuli su šta je to projektni ciklus i projekat, u teoriji. Nakon toga, praksa je već bila izazovnija. Pokušali smo da zajedno dođemo do ideja koje možemo da realizujemo. Popunili smo projektnu aplikaciju, planirali aktivnosti i potreban budžet za realizovanje naše ideje.

Cilj ovakve edukacije je pokazati djeci kako mogu ostvariti svoje ideje i naučiti ih kako da koriste sve resurse na raspolaganju. Edukacija obuhvata proces pronalaženja problema koji treba riješiti, razmišljanja i traženja rješenja.

Govorili smo im o tome šta je projekat i zaključili da je sve u životu što radimo jedna vrsta projekta. Uzeli smo primjer građenja kuće. To je nešto što je svima jasno kako bi mogli aktivno učestvovati u diskusiji. Djeci je tako bilo lakše da shvate kako je planiranje jako bitno prije početka izvođenja radova kako ništa ne bi krenulo po zlu. Tada smo shvatili da nismo sigurni ni koliko cigli je potrebno za građenje kuće, ni koliko djece je potrebno da bi se kuća sagradila! Možda je taj projekat ipak prevelik zalogaj za nas, ali je dobro poslužio za objašnjavanje projektnog ciklusa! :

Šta je to projekat…? Kako se piše projekat…? Kako riješiti određeni problem pisanjem projekta..? Kako postaviti cilj…? Koliko novca nam treba, koji materijal…? I mnoga druga pitanja su dobila svoje odgovore!

Projekat, zapakovan u kovertu, potpisan od sve djece i pečatiran, na vrijeme je predat u butik Funky Guerilla gdje ga je dočekao naš izvršni direktor koji je razmatrao dječiju ideju. Ona je bila jako dobra opisana u projektnom prijedlogu pa su djeca dobila 200 KM kako bi je sproveli uz pomoć volontera i osoblja Mosta. Pokazali su se uspješni u vremenskom menadžmentu i bitnosti preuzimanja incijative kako bi se problemi riješili. Naredne sedmice realizovali su projekat “Zdravo Gnijezdo” čiji je cilj promocija zdravlja i humanosti!

 

Prvi dio projekta odnosi se na izlet pored rijeke Save, na dijelu gdje se nalazi Kajak klub Gradiška. Cilj prve aktivnosti je provođenje slobodnog vremena u prirodi, baveći se sportom. Osim toga, održali smo i malu radionicu kojom smo pripremili dizajn za letke koji su naknadno bili podijeljeni te sedmice u centru grada.

Bilo je bitno na vrijeme građane obavijestiti o našim aktivnostima u centru grada, stoga su Minja i Rina posjetile Radio Gradiška gdje su pozvale sve sugrađane da daju doprinos ovoj akciji.
Iscijedili smo voćke, napravili sokiće i prodali ih u centru grada. Za samo dva sata skupili smo 118 KM zahvaljujući solidarnosti naših građana. Obavili smo kupovinu u marketu i nabavili osnovne životne namirnice (ulje, brašno, konzerve hrane i tjesteninu) koje smo donirali ugroženim porodicama. Crveni krst Gradiška pobrinuo se da izaberemo adekvatne porodice, a osoblje nas je ugostilo i ispričalo više o tome čime se oni bave i kako pomažu ljudima.

Nakon završetka projektnih aktivnosti, dječica su uz našu pomoć napisala finansijski i narativni izvještaj čija je forma bila jako kratka i simpatična. Ipak, kažu djeca da nije zgodno upravljati novcem. Treba biti odgovoran, kažu, i sve dobro preračunavati! 🙂
Hvala vam svima od srca i od Gnijezda što ste dali doprinos našem projektu!

Close Menu

office@nvomost.org

Tel/fax: +387 (0)51 816 401


Spomen park slobode, 78400 Gradiška, RS, Bosna i hercegovina

Sva prava zadržana. Udruženje Most.