Skip to main content

Kao vrlo mlada osoba, sa završenom srednjom školom,  imala sam veliki entuzijazam da nađem posao i osamostalim se. To mi baš nije polazilo za rukom, pa sam se razočarala misleći da nisam dovoljno dobra  da nađem posao.

Bila sam pozvana od strane kluba za traženje posla da pohađam kurs, odnosno obuku, kako da pravilno napišem CV i kako da se ponašam pred poslodavcem. Pohađajući obuku otvorila mi se mogućnost stažiranja u udruženju građana „Most“. Otišla sam na razgovor ne znajući šta me čeka, jer do sad nisam imala iskustva u radu s takvim institucijama.

Dočekali su me mladi i nasmijani ljudi, koji su me intervjuisali, objasnili mi neke moje buduće zadatke, naravno ako budem izbrana od svih ostalih kandidata. Na moju sreću, jako su im se dopale moja već stečena znanja koje sam stekla pohađajući srednju poslovno-pravnu školu ovdje u Gradišci, kao i poznavanje engleskog i njemačkog jezika. Bila sam izabrana da stažiram u udruženju u periodu od 3 mjeseca.

U tom periodu sam naučila mnogo novih stvari. Za sve nejasnoće mogla sam se obratiti zaposlenima u udruženju koji su bili toliko ljubazni da pored svojih dnevnih obaveza odvoje vrijeme da me upute i objasne mi  bilo šta, pa makar to značilo da jednu stvar ponove više puta. Vrlo brzo sam sklopila prijateljstva sa svima koji u Mostu borave i mislim da su to prijateljstva koja će dugo trajati. Pored zadanog dijela koji se odnosio na administrativnu pomoć zaposlenima u Mostu, imala sam priliku da volontiram sa djecom koja su ometena u rastu i razvoju u centru „Mi smo dio vas“, što mi je jedno potpuno novo iskustvo i jako mi se dopada. Takođe, volontiram s djecom dnevnom centru „Gnijezdo“ koja pripadaju ranjivim skupinama djece. Zahvaljujući mom poznavanju njemačkog jezika, već pomenutoj djeci iz dnevnog centra  držim kurs  njemačkog jezika. Mogu slobodno da kažem da sam vrijeme provodeći s djecom iz oba centra doživljavala kao super  stvar, prvenstveno jer je to od mene napravilo bolju i pozitivniju osobu.

Vrlo je zanimljivo da sam uz velikodušnu pomoć ljudi iz Mosta uspjela da napišem svoj prvi projekat koji se odnosi na uređenje i farbanje jednog dijela keja. Projekat je odobren i trenutno smo u fazi implementacije projekta, tj. izvođenja radova. To mi je nešto sasvim novo jer do tad nisam ni znala kako se projekat piše, ali kao što rekoh, uz kvalitetnu pomoć i to sam naučila.

Iz mog ličnog iskustva ja mislim da bi svako trebao da se okuša  u stažiranju u ovakvom jednom  udruženju, jer pored toga što naučite dosta novih stvari, neformalno se obrazujete, sklapate prijateljstva i ostvarujete kontakte koji će vam u životu mnogo značiti. Čak i sada kada sam na kraju stažiranja, kada će ta 3 mjeseca vrlo brzo biti navršena, razmišljam i donijela sam odluku da neću prestati dolaziti u ovo udruženje, jer mi ono pruža jednu prijatnu i zdravu atmosferu, sigurno okruženje gdje je svako dobrodošao.

 

Zorana Selak

Close Menu

office@nvomost.org

Tel/fax: +387 (0)51 816 401


Spomen park slobode, 78400 Gradiška, RS, Bosna i hercegovina

Sva prava zadržana. Udruženje Most.