Skip to main content

Kao što smo obećali svake sedmice ćete čitati vijesti iz Gnijezda. Proteklu sedmicu smo posvetili pokretu, kulturnim događajima, zdravlju, emotivnom osnaživanju djece i poznavanju opšte kulture.
Posjetili smo dva kulturna događaja u našem gradu. Bili smo u kinu gdje smo gledali Angry Birds, 3D animirani film za djecu i u Zavičajnom muzeju Gradiške gdje smo pogledali stalnu postavku arheološke baštine opštine Gradiška. Tokom cijele protekle sedmice naš Medicinski kutak je bio aktivan. Radili smo sistematski pregled djece, da vidimo kako održavaju higijenu, kakvo im je držanje tijela i sl. Aktivnosti Medicinskog kutka smo približili djeci kroz igru. Preuredili smo prostor u prijemnu ambulantu i dodali smo detalje kao u stvarnim okolnostima sistematskog pregleda, imali smo sestru i doktoricu u bijelim mantilima. Djeca su bez odbijana prihvatila igru i vidjela  da odlazak kod doktora može biti u isto vrijeme zabavan i koristan za njihovo zdravlje. Kada smo napisali da smo se bavili pokretom mislili smo na trčanje, skakutanje, igranje sa mnogobrojnim sportski rekvizitima i naravno opuštanje i vježbe yoge koju smo radili svi zajedno. Vježbe koje smo radili kroz yoga  vježbe istezanja koje pozitivno  utiču na dječije mišiće i fleksibilnost tetiva kako bismo smanjili mogućnost povreda pri pokretu tijela.
Radili smo i na produbljivanju opšteg znanja kod djece uz društvenu igru Brain Box, kroz koju su se djeca upoznala sa svim državama i glavnim gradovima svijeta. Tokom igre su se upoznali sa nekim od najbitnijih znamenitostima glavnih gradova svijeta. Provjerili smo i koliko se međusobno poznajemo kroz zanimljiv KVIZ o našim aktivnostima koje smo radili, svakodnevnom ponašanju djece i osoblja u Gnijezdu, o stvarima za koje znamo da volimo i koje ne volimo.  Kao i svake sedmice i protekle smo imali radionicu emotivnog osnaživanja dječice. Radili smo temu moralnog odlučivanja kroz priče koje su imale posebnu moralnu pouku koju su djeca morali da otkriju tokom čitanja i predstavljanja priče kroz crtež.
Kroz naše sedmično planiranje radionica trudimo se da obuhvatimo rad na svim kompetencijama djece kako bi se razvili u što potpunije ličnosti koje su spremne da preuzimaju životne odgovornosti koje ih već sada svakodnevno prate, a i da spremno dočekaju buduće životne izazove.

Close Menu

office@nvomost.org

Tel/fax: +387 (0)51 816 401


Spomen park slobode, 78400 Gradiška, RS, Bosna i hercegovina

Sva prava zadržana. Udruženje Most.