Skip to main content

Protekle tri godine u prostorijama našeg Udruženja uglavnom je bilo veoma prometno. Pored svih projekata koji se realizuju van tih prostorija, unutar njih se stvorila jedna potpuno drugačija atmosfera, ona  koju možete vidjeti samo u nečijem domu. Svakodnevno nam je dolazilo oko dvedeset mališana, često i više, koji su u sklopu Dnevnog centra imali mogućnost dnevnog zbrinjavanja koje je pokrivalo razne sfere i djeci pružalo mogućnost da se uključe u različite vrste aktivnosti koje su se svakodnevno realizovale. Tako velika porodica, od dvadeset pa i više mališana, pet odraslih koji su bili svakodnevno prisutni što zbog djece, tako i zbog drugih obaveza Udruženja a i nekoliko volontera koji su vrijedno pomagali našoj ekipi, stvorila je jednu specijalnu mikroklimu – klimu u kojoj da bi se sistem održao, postojala su pisana ali nepisana pravila ponašanja. Ona pisana su se odnosila na to šta se smije a šta ne raditi pod našim krovom, a nepisana o nekom osjećaju koji se javlja kada uđemo u Gnijezdo. Gnijezdo je djeci postalo druga kuća, mjesto gdje pravila nisu tako teška i gdje se rado dolazi čak i kada se radi i uči.

Pod krovom Gnijezda dječije mišljenje se uvažavalo, njihova riječ je bila velika i svima nama veoma bitna. Sami su krojili svoja pravila ponašanja, određivali šta bi trebalo biti u sklopu kućnih pravila, gdje su odrasli usmjeravali i podržavali. Koji put smo morali biti i kažnjeni, ali smo znali da smo pogriješili i da se pravila moraju poštovati.

Plakali smo, smijali  se i rasli zajedno, kako djeca tako i odrasli (mladi) tim stručnjaka koji je vodio projekat protekle tri godine.

Kada bi smo vam nabrajali šta smo sve radili, koliko smo stvari naučili, mjesta posjetili, trebalo bi nam jako puno vremena i redova teksta. Zbog toga nećemo dužiti.

Imali smo sreću da dijelimo jedan krov sa svim mališanima koji su prošli kroz našu zajedničku kuću, a svako od njih je svojom pojavom naš dom učinio većim i čvršćim. Sazdali smo svoju građevinu, jedan drugačiji Most koji nije opipljiv. Mi ih čekamo da nam se vrate pod taj isti krov, ali ne kao djeca, nego kao omladina koja će sasvim uskoro sjesti na naša mjesta i boriti se da našem gradu uvijek pruže ono nešto više od regularne svakodnevnice.

Zadnji dan Gnijezda, naš maskenbal i zabavu možete vidjeti na fotografijama.

Close Menu

office@nvomost.org

Tel/fax: +387 (0)51 816 401


Spomen park slobode, 78400 Gradiška, RS, Bosna i hercegovina

Sva prava zadržana. Udruženje Most.