Skip to main content

Nastavljamo kampanju Živimo Vrijednosti u saradnji sa OŠ “Kozarska djeca” i psihološkom sekcijom iz “Gimnazije”. Kao što smo prošli mjesec radili radionice na temu PRAVEDNOST ovaj mjesec glavna tema je HRABROST. Naši drugari iz OŠ “Kozarska djeca” su i ovaj put bili naši gosti u Gnijezdu. Cilj našeg druženja je bio da zajedno učimo i naučimo još jednu veoma bitnu životnu ljudsku vrlinu zvanu HRABROST.

Uvodna radionička aktivnost je bila radionica upoznavanja. Tokom ove radionice svako dijete je napisalo o sebi dvije istine i jednu laž, zatim su njihovi drugari morali pogoditi koja od tri tvrdnje je lažna. Djeca su nam pričala koje laži najviše koriste, kome najviše izgovaraju laži i zbog čega se nađu u situaciji u kojoj lažu. Objasnili su nam značenje poslovice “u laži su kratke noge”.

Glavna radionička aktivnost je bila zajednička radionica o hrabrosti. Radionice su održale djevojke III razreda Gimnazije iz Gradiške, koje redovno idu na psihološku sekciju u svojoj školi. Kroz pripremljene radionice djevojke su vodile dječicu kroz problem laganja i uputile su ih u kojim situacijama treba biti hrabar i šta je to hrabrost. Kako otkriti vezu između hrabrosti i iskrenosti

Radionica o hrabrosti se sastojala iz priče “Prazna saksija” kroz koju su djeca trebala da opišu postupke glavnog lika u priči. Zatim su dječica bila podijeljena u 4 grupe od kojih je svaka grupa imala različit zadatak.

Zadaci radionice koji su se radili u grupama su:
1. Da naprave strip o situaciji kada su bili hrabri i rekli istinu.
2. Napisati pitanja za anketu kojom će ispitati svoje vršnjake koliko su iskreni i koliko često ispoljavaju hrabrost govoreći istinu.
3.Osmisliti igrokaz o tome kako su rekli istinu i bili hrabri.
4.Napisati pjesmicu o tome kako ispoljiti hrabrost kroz iskrenost.

Cilj ove radionice:
*Djeca će prepoznati situacije u kojima se plaše da kažu istinu
*Razumjeće povezanost hrabrosti i iskrenosti
*Osmisliće sami načine da prikažu povezanost hrabrosti i iskrenosti

Close Menu

office@nvomost.org

Tel/fax: +387 (0)51 816 401


Spomen park slobode, 78400 Gradiška, RS, Bosna i hercegovina

Sva prava zadržana. Udruženje Most.